Kuchnia

kuchnia fit

Zimna sałatka z makaronu ryżowego, pieczonego kurczaka i zielonego groszku oraz grzybów mun


1/2 upieczonej piersi kurczaka (dobrze doprawionej na ostro)
12 dag makaronu ryżowego
garść pasków grzybów mun
szklanka mrożonego groszku
gotowy sos śliwkowy lub słodko-kwaśny sos chilli
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz


Grzyby mun zalej 2 szklankami wrzątku, odstaw na 5 minut, następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Przełóż do cedzaka i opłucz zimną wodą.
Zagotuj 3 szklanki wody. Dodaj szczyptę soli i cukier, wrzuć groszek, gotuj 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową i od razu przepłucz zimną wodą.
Makaron ryżowy ugotuj w wodzie po groszku w czasie podanym w instrukcji na opakowaniu - po ugotowaniu od razu przepłucz go dużą ilością zimnej wody, by całkowicie wystygł.
Kurczaka pokrój na cienkie plastry w poprzek włókien.
Do miski włóż makaron, kurczaka, grzyby oraz groszek. Poleje sosem śliwkowym i sosem sojowym, posyp pieprzem. Delikatnie wymieszaj. Udekoruj szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation