Kuchnia

Zupy

Wyborna zupa krem z dyni

Składniki:

Kawałek ulubionej dyni (np. piżmowa lub melonowa)
1 biała cebula
1 duży ziemniak
Kawałek masła
2-3 ząbki czosnku
Kilka łyżek kwaśnej śmietany
Kilka łyżek słodkiej śmietanki 30 %
Garść pestek z dyni
Sos TABASCO®
Kilka gałązek świeżego tymianku
Kilka listków szałwii
Łyżka cukru
Oliwa
Sól
Czarny pieprz
1 l warzywnego bulionu

Przygotowanie

Dynię przekrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek, odłóż jeden kawałek. Pozostałe ułóż na blasze i przypraw odrobiną soli. Na wierzch każdego kawałka ułóż kilka plasterków czosnku i gałązki tymianku.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż dynia będzie miękka.

Po upieczeniu wydrąż łyżką cały miąższ. W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj upieczony miąższ dyni.

Chwilę smaż razem, a następnie zalej całość bulionem warzywnym. Wrzuć pokrojonego w kawałki obranego ziemniaka.
Wszystko razem gotuj około 20-30 minut.

Wlej słodką śmietankę i zmiksuj całość.

Przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO®.

Na suchej patelni upraż pestki z dyni. W niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy podsmaż na chrupko listki szałwii.

Odłożony kawałek dyni obierz ze skórki, miąższ pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej cukier (po rozpuszczeniu powinien zacząć delikatnie brązowieć), wrzuć paski dyni i chwilę smaż.

Gorącą zupę rozlej do miseczek. Na każdą porcję połóż łyżkę kwaśnej śmietany, prażone pestki dyni, liski szałwii i paski karmelizowanej w cukrze dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation