Kuchnia

Zupy

Zupa z dyni z soczewicą

Porcja około 6 litrów

• 1 dynia Hokkaido o masie około 1,2 kg
• 1 czubata szklanka soczewicy czerwonej
• 3-4 duże marchewki
• 4 duże ziemniaki
• 2 jabłka
• 3 cebule
• ½ szklanki śmietany roślinnej lub zwierzęcej
• sól do smaku i mieszanka curry jeśli lubicie
• kolorowy pieprz mielony do smaku
• 50 ml oleju
• 3 suszone pomidory z zalewy oleju (ja uwielbiam taki dodatek)
• około 4 litrów wody

Do ozdoby
• 1 puszka soczewicy zielonej gotowanej na parze lub 1 pełna szklanka soczewicy ugotowanej w domy
• 5 ząbków czosnku
• 1 papryczka chili
• kawałek imbiru wielkości 3 cm
• 100 ml oleju
• sól

PRZYGOTOWANIE DANIA: ZUPA Z DYNI Z SOCZEWICĄ

1. Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na oleju w dużym garnku.
2. Marchew obieram, ścieram na tarce i dodaję do cebuli.
3. Dynię myję, przekrawam na pół i wyjmuje pestki. Kroję w kostkę. Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki. Dodaję do garnka.
4. Ziemniaki i jabłka obieram i również dodaję rozdrobnione.
5. Dolewam wodę, dosypuje soczewicę, solę dość obficie, doprawiam 1 łyżka curry.
6. Gotuję około 40 minut do czasu, aż dynia będzie bardzo miękka. Całą zupę miksuję na jednolitą masę.
7. Na patelni rozgrzewam olej, dodaje poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione chili i drobniutko pokrojony imbir. Po kilkunastu sekundach wsypuję soczewicę i mieszam dokładnie. Musi się podgrzać i lekko podsmażyć.
8. Soczewicę z olejem dodaję do zupy ale tylko tym osobom, którzy lubią pikantne dodatki smakowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation