Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SERNIK WANILIOWY
1 kg sera, mielonego twarogu
200 g cukru
3 łyżki budyniu waniliowego
5 jajek
125 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ziarenka wydłubane z laski wanilii

na wierzch:
200 g kwaśnej śmietany 12%
3 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru


Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Tortownicę o średnicy 21-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Do miski przekładamy ser, cukier i proszek budyniowy. Miksujemy na niskich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita - najlepiej końcówkami miksera do mieszania, a nie ubijania. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksujemy przez około 30 sekund. Dodajemy kremówkę i wanilię, krótko miksujemy, żeby składniki się połączyły. Masę wylewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy sernik przez półtorej godziny. Masa serowa powinna się ściąć, a środek może pozostać nieco luźniejszy.
Odpowiednio wcześniej miksujemy śmietanę z cukrem i kremówką - aby miała temperaturę pokojową. Wyjmujemy sernik z piekarnika, smarujemy śmietaną i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Sernik studzimy powoli uchylając drzwi od piekarnika. Następnie studzimy na kratce, a gdy całkiem wystygnie - chowamy na całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation