Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sos pieczarkowy

Składniki:
25 dag pieczarek
cebula
1 kostka drobiowa (można pominąć)
1 łyżka margaryny
pieprz, sól
2 szklanki wody
1,5 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 18 %
pół szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy, kroimy na talarki i podsmażamy na margarynie w rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy.
Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy sos do zagęszczenia.
W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Gotujemy 15 min.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation