Kuchnia

Food

Kuchnia wegAnki: Hiszpańska zupa z ciecierzycy
skladniki
400 g suchej ciecierzycy
400 ml krojonych pomidorów w kartoniku lub 2 świeże
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
3 marchewki
3 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki (może być wędzona ostra)
natka pietruszki
sól, czarny pieprz
olej




Przygotowanie

Ciecierzycę moczymy przez noc, następnego dnia gotujemy przez 40 minut. W garnku podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy przyprawy - wędzoną paprykę i smażymy na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek, dorzucamy resztę warzyw, marchewkę w plasterki, ziemniaki w kostkę i paprykę w małe paski. Całość zalewamy wodą i gotujemy 15 minut.

Po tym czasie wyławiamy z zupy część warzyw. Można to zrobić łyżką lub łopatką. Wyławiamy mniej więcej połowę warzyw i odkładamy do miski. Do garna z zupą dodajemy połowę wcześniej ugotowanej ciecierzycy, pomidory w kartoniku i blendujemy na gładki krem. Jeśli zupa jest za rzadka to oddajemy trochę warzyw lub dodajemy więcej ciecierzycy.

Po zblendowaniu wrzucamy z powrotem wyłowione warzywa oraz resztę ciecierzycy, doprawiamy, mieszamy. Opcjonalnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation