Kuchnia

Food

Zapiekane jajka w pomidorach z parmezanem

Potrzebne będzie:
świeżych, dojrzałych, ale twardych pomidorów tyle ile osób będzie na śniadaniu.
jajek tyle ile pomidorów
garść startego na drobnej tarce parmezanu
garść drobno posiekanego szczypiorku
Pomidory myjemy i odcinamy z nich niewielki plasterek, tak żeby uzyskać dostęp do gniazd nasiennych. Następnie łyżeczką, ostrożnie, żeby nie przebić skórki, wydłubujemy ze środka nasiona. Kiedy pomidory są już wydrążone solimy je w środku (najlepiej też wetrzeć sól w miąższ). Do pomidorów wbijamy po jednym jaju, które również solimy i pieprzymy z wierzchu. Na koniec posypujemy tartym parmezanem i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez około 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza (będziecie widzieć kiedy są gotowe, bo jaja oczywiście muszą się ściąć). Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem i podajemy ze świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation