Kuchnia

Food

Ciasto marchewkowo - dyniowe
Składniki:
4 białka
150 g dyni zmiksowanej/w płynnej postaci (w oryginale wyciśnięty sok)
4 marchewki zmiksowane/w płynnej postaci (w oryginale wyciśnięty sok)
1/2 szklanki oleju kukurydzianego
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki (w oryginale mąki już z proszkiem, zrobiłam wg zaleceń z tej strony)
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
odrobina goździków zmielonych lub przyprawy korzennej
odrobina imbiru
starta skórka z cytryny
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 170 °C. Ubijamy białka dodając szczyptę soli. Odstawiamy. W sokowirówce wyciskamy dynię i marchew (z braku onego zmiksowałam w robocie z odrobiną wody), powinno wyjść w sumie około szklanki "soku". W misce mieszamy "sok" z warzyw, oliwę, skórkę z cytryny, cukier, mieszamy; dodajemy przyprawy i dobrze mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy, uważając, żeby nie opadły. Wlewamy ciasto do formy (np. do babki), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut. Jeżeli zauważymy, że ciasto zbytnio się przypieka, z wierzchu przykrywamy folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation