Kuchnia

Dietka

Amarantusanka z marchewką

Składniki:

1 szklanka amarantusa ekspandowanego, do kupienia tutaj
3/4 szklanki mleka roślinnego
do podania: syrop klonowy lub daktylowy, ulubione orzechy lub rodzynki

Składniki na marchewkową posypkę:

1 marchewka
1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
1/2 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i połączyć z przyprawami oraz olejem kokosowym. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10 - 15 minut, w tym czasie mieszając zawartość blaszki dwu - trzykrotnie.
Kiedy marchewki będą miękkie podgrzać mleko w niedużym rondelku. Gdy będzie gorące zalać nim amarantus, zamieszać, a na wierzch położyć cynamonowe marchewki. Można dodatkowo podawać z ulubionym syropem lub posiekanymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation