Kuchnia

Dietka

Kruche ciasteczka kakaowe (bez glutenu i bez masła)
Składniki na 15 sztuk:

Mąka gryczana - szklanka
Migdały (zmielone lub zmiksowane w blenderze) - 10 łyżek
Kakao gorzkie - łyżka
Miód - 4 łyżki
Białko jaja - sztuka



Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami i kakao, dodaj miód i białko jaja - ciasto wyrób na zwartą, aczkolwiek lekko klejącą się do rąk masę.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
Po tym czasie z ciasta odrywaj małe kawałki, formuj z nich kulki i rozgniataj ręką na okrągłe ciasteczka.
Ciasteczka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - piecz w temp. 150 st. C przez ok. 15 minut (obróć na drugą stronę w połowie pieczenia).


Ciasteczka tuż po upieczeniu są dosyć twarde (ale i tak mają tendencję do szybkiego znikania) - z czasem miękną i na drugi dzień są doskonałe :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation