Kuchnia

Dietka

Naleśniki orkiszowe z wiśniami i pomarańczą.

Składniki na ok. 8 naleśników:
150 g mąki orkiszowej
2 jajka
250 ml mleka 2%
oliwa do smażenia
100 g wiśni (u mnie mrożone)
1 pomarańcza
150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki wody

W misce zmiksować mąkę, jajka, mleko. Ciasto odstawić na 20 minut. Patelnię lekko natłuścić oliwą (ja używam spryskiwacza). Usmażyć naleśniki.
Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki. Z drugiej wycisnąć sok. W rondelku umieścić wiśnie, kawałki pomarańczy, sok z pomarańczy i ksylitol. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż objętość płynu się zmniejszy. W zimnej wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Dodać 1-2 łyżki gorącego sosu, wymieszać i wlać do rondelka. Pogotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Lekko ostudzić. Każdy naleśnik posmarować musem wiśniowo-pomarańczowym i zwinąć w ulubiony kształt.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation