Kuchnia

Chleb i bułeczki

Chleb z serem, oliwkami i porem
Składniki:

500g mąki pszennej
300ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka pieprzu
łyżka suszonych ziół - u mnie oregano i bazylia
pół szklanki oliwek - pokrojonych lub w całości
4-5cm drobno posiekanej białej części pora
150g ostrego żółtego sera startego na grubych oczkach
25g świeżych drożdży
Drożdże rozpuścić z cukrem w wodzie.
Mąkę przesiać, dodać sól, ser, pora, przyprawy oraz rozczyn. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ok. 6-8 minut zagniatania.; przykryć i dostawić na godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto rozpłaszczyć, na środek wysypać oliwki. Wyrobić ciasto przez ok. 2-3 minuty, aż równomiernie się rozprowadzą.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć ją do koszyka(lub miski wyłożonej ściereczką i dobrze wysypaną mąką) miejscem łączenia do góry, nakryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia objętości.
Wyrośnięte delikatnym ale zdecydowanym ruchem wyłożyć na blaszkę(tym razem łączeniem do dołu), naciąć ostrym nożem w kilku miejscach.
Piec w 200ºC przez 40-50 minut, aż do wyraźnego zrumienienia się.
Upieczony chleb przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation