Kuchnia

Chleb i bułeczki

Chleb z bazylią, bez wyrabiania
Do tej bazy dodawać można wszystko co się chce. Robiłem go z tartym żółtym serem, suszonymi pomidorami, rozmarynem no i ostatnio właśnie z bazylią. Za każdym razem wychodzi tak samo dobry. :)
Składniki:

500g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20g świeżych drożdży
310-320ml wody
2 łyżki grubo posiekanej bazylii

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, solą i bazylią(lub innymi dodatkami). Drożdże rozpuścić w wodzie(chłodnej) i wlać do suchych składników. Całość wymieszać ok. 30 sekund tylko do połączenia się składników, przykryć ściereczką, talerzem lub folią plastikową i odstawić na całą noc(12-14 godzin) do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć na obficie posypany mąką blat, złożyć wszystkie boki do środka tworząc kulę, a następnie przenieść je łączeniem do dołu na posypaną mąką ściereczkę, przykryć je wystającymi końcami i odstawić do podwojenia objętości(około 1 godziny. Na 30 minut przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik do 240ºC wraz z żeliwnym garnkiem z pokrywką*.
Wyrośnięte ciasto zsunąć do gorącego garnka(uwaga aby się nie oparzyć!), przykryć i piec tak przez pół godziny, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać 15-20minut, aż do wyraźnego zrumienienia się.
Upieczony chleb powinien bez problemu "wyskoczyć" z naczynia.
* - chleb można piec również w tortownicy o średnicy ok. 22cm, a przykryć ją można folią aluminiową lub metalową pokrywką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation