Kuchnia

Pyszności na słodko

Brownie bananowe
Banan i czekolada. Połączenie dość, trawione prawda? Sprawdziło już raz się w przypadku tego tortu więc pomyślałem, że i brownie będzie całkiem smaczne. I takie też było.
Nie przypomina ono jednak takiego tradycyjnego, jest bardziej zbite i lekko napowietrzone bo użyłem sody oczyszczonej, ale myślę że gdy ją pominiecie będzie klejące i ciągnące się. ;)

Składniki:

160g masła
200ggorzkiej czekolady
szklanka cukru
3 jajka
160g mąki pszennej
1/3 łyżeczki sody
3 łyżki kakao
2 bardzo dojrzałe banany
1/4 łyżeczki cynamonu

Masło rozpuścić w rondelku, zestawić z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać do połączenia się.
Jajka ubić na puch z cukrem, zmniejszyć obroty miksera, wlać masę czekoladową oraz banany.
Przesiać mąkę, kakao, cynamon i sodę, dodać je do mokrych składników.
Piec ok. 45-50 minut w 170ºC.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation