Kuchnia

Sweet

Rogale śniadaniowe
Składniki:

3 szklanki mąki
30g świeżych drożdży
pół szklanki wody
3/4 szklanki ciepłego mleka
płaska łyżeczka soli
100g miękkiego masła(z czego 3 łyżki do ciasta)
1/3 szklanki cukru
2 żółtka

Drożdże rozpuścić w mleku, odstawić.
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wodę, rozczyn, żółtka, masło(3 łyżki). Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto(ok. 8 minut wyrabiania), przykryć i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na koło o grubości ok. 1cm, posmarować je pozostałym masłem, wyciąć 8-10 trójkątów. Każdy zwinąć w rogala, odstawić na 30 minut do napuszenia, przed pieczeniem posmarować rozbełtanym białkiem.
Piec 25 minut w 180ºC do ładnego zrumienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation