Kuchnia

Kuchnia DieeTeTyczNie

Kasza jaglana z suszonymi pomidorami

Składniki:
· ½ szklanki kaszy jaglanej
· szczypta kurkumy
· 1 cebula
· ½ papryki
· ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
· 2 łyżki oleju rzepakowego
· 2 łyżki kaparów
· 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
· 1 łyżka prażonych nasion słonecznika
· 5 – 6 suszonych pomidorów w zalewie
· sól, pieprz

Kaszę wsypać do garnka i chwilę prażyć, do momentu aż zacznie ładnie pachnieć (uwaga! nie przypalić kaszy :-)). Kaszę zalać gorącą wodą – kasza będzie „strzelać” należy więc użyć pokrywki do ochrony przed wyskakującymi ziarnami. Kaszę wypłukać, odlać wodę i ponownie zalać szklanką gorącej wody z szczyptą kurkumy (kaszę jaglana gotuje się w podwójnej objętości wody). Garnek przykryć pokrywką i gotować na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (trwa to ok. 10 – 15 minut). Kaszy jaglanej nie należy mieszać podczas gotowania. Jeśli okaże się, że kasza nie jest wystarczająco miękka dodać odrobinę wody i jeszcze chwilę gotować.

Cebulę pokroić w kostkę i dobrze zrumienić na łyżce oleju. Pomidory pokroić w paseczki
Paprykę pokroić w kostkę i poddusić z łyżeczką oleju, szczypta soli i dwoma łyżkami wody. Kiedy papryka będzie miękka zmiksować ją z dodatkiem suszonej słodkiej papryki.

Ostudzoną kaszę wymieszać z cebulą, pastą paprykową, pomidorami, kaparami, natką pietruszki i uprażonymi nasionami słonecznika. Doprawić solą, pieprzem.

Smacznego:- )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation