Kuchnia

Kuchnia DieeTeTyczNie

Kotleciki ryżowe z tuńczykiem i kukurydzą - Przepis - Smaker.pl

100 g ryżu (pół szklanki)
1 cebula
1 opakowanie tuńczyka w puszce (waga po odcieku 130 g)
kilka gałązek natki pietruszki
2 jajka
Kukurydza Bio Bonduelle puszka na raz
bułka tarta do zagęszczenia masy oraz do panierowania kotletów
1-2 łyżeczki gładkiej musztardy (ilość do smaku)
skórka otarta z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Ryż płuczemy na sicie, aż woda z płukania będzie przezroczysta. Umieszczamy go w garnku, wlewamy szklankę wody, dodajemy sól do smaku (około 1/3 łyżeczki), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. Ugotowany ryż spulchniamy widelcem i przekładamy do miski, odstawiamy do przestygnięcia.

Cebulę siekamy w kosteczkę, natkę drobno siekamy. Ocieramy skórkę z połowy cytryny.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty, aż cebula się zrumieni. Studzimy.

Do ryżu dodajemy cebulę, posiekaną natkę, skórkę z cytryny, odsączonego i podzielonego na kawałki tuńczyka, pół puszki odsączonej kukurydzy, musztardę. Masę na kotleciki przyprawiamy sporą ilością pieprzu i w razie potrzeby solą do smaku. Wbijamy jajko, masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli będzie zbyt luźna, dosypujemy niewielką ilość bułki tartej.

Z masy ryżowej formujemy 10 niedużych kotlecików. Do miski wbijamy drugie jajko i dokładnie roztrzepujemy. Bułkę tartą wysypujemy na płaski talerzyk. Kotleciki zanurzamy z obu stron w jajku i panierujemy w bułce tartej. Odkładamy je na czysty talerz. Smażymy na łyżce oleju.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation