Kuchnia

sałatka

PotrawyRegionalne: SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM

Rukola należy do rodziny kapustowatych.
Rośnie dziko we Włoszech i we Francji oraz Azji Wschodniej.
W Polsce znana pod nazwą Rokietta Siewna.
Rukola ma bardzo mało kalorii (20 g rukoli to tylko 5 kcal)
Ma przyjemny lekko orzechowy smak, można używać jej do sałatek,zup,twarogów,sosów,makaronów.
Idealnie komponuje się z innymi sałatami,mozzarellą i oliwą z oliwek.
Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom.
Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów.
Chroni przed nowotworami i zwiększa odporność.
Jest niskokaloryczna i lekkostrawna.
Proponuję więc na dziś sałatkę z rukolą.

Składniki:
Ilość wg.uznania;-)

rukola
świeże pomidory
suszone pomidory
czerwona cebula
czarne oliwki
ser kozi
wędzone plastry boczku
pestki słonecznika

Rukolę umyłam,osuszyłam i przełożyłam do salaterki.
Pokroiłam czarne oliwki.
Dodałam obrane ze skórki pokrojone pomidory
zarówno świeże jak i suszone.
Cienkie plasterki czerwonej cebuli.
Plasterki wędzonego, podsmażonego boczku.
Posypałam sałatkę pokrojonym
w kostkę kozim serem.
Wszystkie składniki wymieszałam.
Podsmażyłam na patelni ziarna słonecznika
i posypałam nimi sałatkę.
Na koniec sporządziłam sos:

sól, pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
miód
musztarda dijon
ewentualnie dowolne zioła

Sos wymieszałam i polałam nim sałatkę.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation