Kuchnia

CIASTO FRANCUSKIE

Tarta z czerwonym pesto i szynką parmeńską

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
1 słoiczek czerwonego pesto (190g)
1,5 kulki sera mozarella
1 opakowanie szynki parmeńskiej (70g)
kilka pomidorków koktajlowych
garść rukoli
sól, pieprz czarny, suszone oregano
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki tartego parmezanu

Sposób wykonania:

Dużą blachę dołączoną do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na niej ciasto. Brzegi ciasta (ok. 1 cm) zagiąć do środka i dobrze docisnąć widelcem. Na cieście postawić blaszkę, najlepiej z obciążeniem np. grochem, ale tak by zagięte brzegi wystawały poza nią. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut w temp. 200C.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Rozsmarować na nim pesto. Ułożyć plastry szynki, porwane na mniejsze kawałki. Mozarellę pokroić lub zetrzeć na tarce. Rozłożyć na tarcie. Pomidory pokroić w plastry i umieścić na wierzchu tarty. Posolić je, oprószyć pieprzem i oregano oraz skropić oliwą. Tartę ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 5 minut, tylko by ser się rozpuścił.

Przed podaniem posypać tartę startym parmezanem i rukolą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation