Kuchnia

CIASTO FRANCUSKIE

Parówki w francuskim wydaniu.

Składniki:

- parówki około 6 szt.= 3 zł
- ciasto francuskie gotowe (np w Biedronce) = 3,19 zł
- 10 dkg sera żółtego = 2 zł
- 1 jajko = 0,60 zł
- przyprawy (zakładam, że każdy w domu coś posiada)

Koszt całości 8,79 zł
Z podanego przepisu wychodzi jakieś 18 sztuk.

Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy (w zasadzie nacinamy) na 6 pionowych pasków a każdy z nich na 3. Z czego powstaje nam 18 kwadratów.

6 parówek kroimy na 3 części.

Ser ścieramy na tarce.

Na każdym kwadracie układamy parówkę, posypujemy serem i zawijamy wedle uznania.
Zawinięte ciasto francuskie układamy na pergaminie na blaszce.
(UWAGA!! Nie za blisko siebie ponieważ ciasto rośnie i może się posklejać)
Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubioną przyprawą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 215 stopni jakieś 15-17 minut.
(Zarumieniony kolor).

Można podawać z ketchupem lub ulubionym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation