Kuchnia

CIASTO FRANCUSKIE

czas przygotowania : ok. 40 minut
składniki na 8 sztuk :

1 op. gotowego ciasta francuskiego, niemrożonego
8 kiełbasek typu frankfurterki
8 niedużych, cienkich plasterków sera żółtego (można pominąć)
1 cebula
1 słoik 0,33 l duszonych podgrzybków
do smaku - świeże zioła

do posmarowania - 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka
do posypania - ziarno słonecznika i siemię lniane
sposób przygotowania : słoik z grzybami odkręciłam i wstawiłam do garnka z gorącą wodą żeby rozpuściło się masło. Następnie odlałam je - część, ok. 1 łyżki, wlałam na patelnię. Podgrzałam i zeszkliłam na nim pokrojoną w ćwierć plasterki cebulę, przestudziłam i wymieszałam z grzybami ze słoika oraz ok. łyżeczką posiekanych świeżych ziół (bazylia, oregano, rozmaryn)

Ciasto francuskie delikatnie rozwinęłam kładąc na blacie tak żeby papier, w który było zapakowane znalazł się pod spodem. Przekroiłam je na 8, mniej więcej równych, prostokątnych części.

Na każdym kawałku ciasta położyłam plasterek sera - nie może być tego sera za dużo bo wypłynie. Na ser nałożyłam porcję grzybów z cebulą i całą kiełbaskę. Ta wystawała z obu stron, ale to nic nie szkodzi. Delikatnie zwinęłam całość starając się żeby farsz pozostał w środku.

Takie zawiniątka ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak żeby brzeg ciasta znalazł się pod spodem. Wierzch posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypałam ziarnami. Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation