Inne

kulinarnie-ciasta,serniki,torty2

CIASTO CYTRYNOWE

100 g trzcinowego cukru pudru
100 g masła, miękkiego
2 jajka, lekko roztrzepane
150 g mąki orkiszowej/pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka pełnotłustego
skórka i sok z 2 cytryn niewoskowanych
50 g cukru pudru
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Forme kesową (30 cm lub mniejszą ) wykładamy papierem do pieczenia.
W misce ucieramy za pomocą miksera cukier puder brązowy i masło, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy jajka ciągle ucierając, zmniejszamy obroty miksera przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy mleko i skórkę z cytryny, mieszamy.
Przekładamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35-45 minut do suchego patyczka.
10 minut przed zakończeniem pieczenia robimy syrop: podgrzewamy w rondelku sok z cytryny i cukier puder, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.
Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z formy i nakuwamy je szpikulcem. Całość nasączamy gorącym syropem cytrynowym i zostawiamy do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation