Kuchnia

przepisy

PIGWÓWKA

Owoce pigwy, chociaż wyglądają apetycznie, nie nadają się do spożycia natychmiast
po zerwaniu dlatego że są niezmiernie twarde i kwaśne. Jednak znakomicie nadają
się do wyrobu nalewek, które posiadają fenomenalny smak


Jakie produkty są potrzebne do otrzymania nalewki?

1 kg dojrzałych owoców pigwowca
0,5 kilograma cukru
0,5 litra spirytusu 95%
0,5 litra wódki 40%

Nalewka z pigwy przepis – co robimy?

- Owoce pigwowca skrupulatnie myjemy, usuwamy środek z nasionami i siekamy w kostkę
- Tak przygotowane owoce możemy dodatkowo posiekać korzystając z miksera – owoce pigwowca lepiej puszczą sok
- Wlewamy spirytus i wódkę razem
- Dobrze zakręcone naczynie odkładamy na 4 tygodnie, co jakiś czas wstrząsając zawartością
- Po tym czasie nastał moment na odfiltrowanie nalewu od owoców
- Pozostające na dnie naczynia owoce zasypujemy miarowo cukrem
- Należy zamieszać owoce co parę dni aż cukier się połączy z sokiem z pigwy
- Tak uzyskany syrop należy wymieszać z nalewem
- Czas klarowania nalewki jest raczej długi (mniej więcej 3 miesiące)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation