DIY - zrób to sam

diy

Trufle czekoladowe
Składniki:

70ml śmietany 36%
200g czekolady(użyłem 100g gorzkiej 70% i 100g mlecznej)
80g masła
łyżka miodu
łyżka likieru kawowego
3-4 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych(mogą być tez mielone)
150g rozpuszczonej gorzkiej czekolady razem z łyżką masła lub kakao do obtoczenia

Śmietankę z miodem doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać delikatnie i gdy zacznie się rozpuszczać dodać miękkie masło oraz posiekane orzechy.
Masę wstawić do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, aby stwardniała
.
Łyżeczką do lodów nabierać porcje, formować w dłoniach kulki i ponownie schłodzić je ok. 2 godzin w lodówce.
Zimne, maczać w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie schłodzić aby dobrze zastygła. Można pominąć skorupkę z czekolady i obtaczać je w kakao.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation