Kuchnia

pieczywo

Cynamonowy chlebek bananowy z rodzynkami
Składniki:

pół szklanki rodzynek
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru - możecie użyć brązowego wtedy ciasto zyska dodatkowy posmak melasy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego cynamonu
2 duże jaja
120g rozpuszczonego i przestudzonego masła
3 duże banany rozgniecione na papkę
Do masła dodać jajka, cynamon i cukier, wymieszać rózgą kuchenną do dobrego połączenia się składników i częściowego rozpuszczenia cukru, dodać banany.
Do masy bananowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Szybko wymieszać i gdy masa nie jest jeszcze jednolita dodać rodzynki.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem keksówki o długości ok. 25cm.
Piec godzinę w 180ºC lub do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie czysty.

Upieczony chlebek wyciągnąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia na 10 minut, po tym czasie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation