Kuchnia

Szynkowar

SKŁADNIKI:

---1 kg szynki wieprzowej-orzech

Zalewa do nastrzyku mięsa:

---2 posiekane drobno ząbki czosnku
---1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
---1 liść laurowy
---5 ziaren ziela angielskiego
---1/2 płaskiej łyżeczki kminku
---1 lekko kopiasta łyżeczka cukru pudru
---3 płaskie łyżeczki peklosoli
---4 płaskie łyżeczki żelatyny
---250 ml wody



1)Mięso od szynki umyć i osuszyć papierem kuchennym.
2)Wodę wlać do rondelka i dodać wszystko oprócz peklosoli, żelatyny i cukru pudru. Całość zagotować i na małym ogniu pod przykryciem pogotować ok.15 minut.
3)Zalewę przecedzić, jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i dodać żelatynę, cukier puder i sól peklową - dobrze rozmieszać i pozostawić do ostudzenia.
4)Szynkę nastrzyknąć profesjonalną strzykawką w wielu miejscach z różnych stron. W czasie nastrzykiwania uważać, żeby sobie nie załatwić połowy kuchni. W momencie wstrzykiwania zawsze trochę odczekać zanim wyjmiemy igłę z mięsa bo zalewa pod ciśnieniem może nam wyprysnąć.
5)Szynkę nastrzykiwać najlepiej na półmisku, żeby to co wycieknie można było potem wykorzystać do dodatkowego peklowania.
6)Woreczek foliowy włożyć do szynkowara, umiejscowić tam szynkę i wlać na nią zalewę, która nam wypłynęła na półmisek. Woreczek skręcić i przycisnąć denkiem szynkowara i założyć sprężynę.
7)Szynkowar zamknąć całkowicie i wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie parzyć szynkę w temperaturze 75-80 stopni C . Parzymy 2 godziny i 15 minut od momentu osiągnięcia przez wodę odpowiedniej temperatury - nie dłużej i nie w wyższej temperaturze bo może być sucha.

8)Po powyższym czasie szynkowar schłodzić pod bieżącą zimną wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Szynkę wyjmujemy z szynkowara i możemy się delektować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation