Kuchnia

Szynkowar

Ala piecze i gotuje: Szynka peklowana z szynkowara

Składniki:

1 l wody
2 łyżki soli do peklowania
3 ząbki czosnku
3 ziarenka pieprzu czarnego
3 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
około 600-700g szynki wieprzowej z kulki

Przygotowanie:

Wodę z wszystkimi przyprawami zagotować. Zdjąć z ognia do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Ostudzić. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do zimnej wody. Przykryć i włożyć do lodówki na minimum 5-6 dni. Mięso musi być całe zalane. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć woreczka i szczelnie skręcić. Przełożyć do szynkowara i zamknąć. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą powyżej linii szynki i parzyć od momentu uzyskania około 80 stopni przez 2 godziny. Szynkowar wyjąć z wody i schłodzić zimną wodą. Odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Jeśli jest problem z wyjęciem woreczka z szynką zanurzyć szynkowar na moment w ciepłej wodzie i wyciągnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation