Kuchnia

Kuchnia

Chleb gryczany z gruszkami, orzechami i syropem klonowym

Na 2 płaskie lub 1 większy bochenek:

100 g kaszy gryczanej niepalonej
100 ml wrzącej wody
2 dojrzałe, ale jędrne gruszki
100 g ulubionych orzechów (użyłam laskowych)
50 ml syropu klonowego +1 łyżka
100 g maki gryczanej
300 g jasnej mąki orkiszowej
300 ml wody
1/4 łyżeczki świeżych drożdży
1 łyżeczka soli


Kaszę gryczaną zalewamy 100 ml wrzącej wody, odstawimy na ok. 2h lub do całkowitego wchłonięcia płynu. Odsączamy na sicie.
Orzechy grubo siekamy, gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy syrop klonowy, obie mąki, kaszę, sól i orzechy, zagniatamy ciasto (będzie dość rzadkie i lepkie - można to zrobić hakiem w robocie kuchennym). Na sam koniec zagniatamy dodajemy gruszki, wyrabiamy tylko tyle, aby równomiernie rozmieścić je w cieście.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na omączonym blacie/stolnicy pod ściereczką na ok. 1.5 -2 h zakładając je w tym czasie na kopertę dwukrotnie.
Po wyrośnięciu, dzielimy je na dwie części, przekładamy do dwóch lub jednej keksówki (natłuszczonej i omączonej) i odstawimy do ponownego wyrośnięcia, które może się odbyć nocą w lodówce.
Gdy chleby wyrosną, nagrzewamy piekarnik do 210 stopni umieszczając w nim blachę z wodą.
Przed włożeniem foremek z chlebek usuwamy blachę z wodą.
Chleby pieczemy ok. 30 minut, studzimy na kratce.
Polecam! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation