Kuchnia

Wypieki

bistro mama: Domowe Knoppersy. Na okrągło!
rzepis w całości pochodzi ze strony Moje Wypieki, nie wprowadzałam żadnych zmian.
Jedynie zamiast dużych wafli, użyłam okrągłych wafelków, w sumie 36 sztuk (są też kwadratowe).
Wyszło 12 chrupiących Knoppersów.

Składniki na masę mleczną:

1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
175 g miękkiego masła
1 szklanka mleka w proszku

Mleko gotujemy z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągamy z palnika, studzimy. Masło ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodajemy mleko w proszku i miksujemy.

Składniki na masę z nutelli:

100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych (nie mogą być inne, ze względu na smak), posiekanych, podpieczonych (można podsmażyć na suchej patelni, niekoniecznie piec w piekarniku)

Masło, nutellę, kakao miksujemy, na koniec dodajemy zmielone i posiekane orzechy, mieszamy.

Ponadto:

3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy)
70 g czekolady mlecznej
70 g czekolady gorzkiej

Pierwszy wafel kładziemy na deseczce, smarujemy masą z nutelli, przykrywamy drugim waflem. Następnie smarujemy masą mleczną, przykrywamy waflem. Obciążamy deseczką i wkładamy na lekkie stężenie kremów do lodówki (kremy po całonocnym leżakowaniu w lodówce ciężej się kroją, trzeba je wyjąć z lodówki wcześniej). Po stężeniu i sklejeniu się wafli smarujemy je płynną czekoladą od strony kremu mlecznego (czekoladę gorzką i mleczną topimy w kąpieli wodnej i mieszamy). Czekamy, aż czekolada stężeje, kroimy na kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation