Kuchnia

Wypieki

Makowiec bardzo makowy. Innego nie będziesz już chciał/a


Składniki
Farsz makowy

400 g maku
150 g masła
¾ szklanki miodu
laska wanilii
100 g orzechów
150 g rodzynek
½ filiżanki skórki pomarańczowej
3 jajka
kieliszek rumu lub koniaku
mleko lub woda

Ciasto drożdżowe

300 g mąki pszennej
150 g masła
2 całe jajka
½ szklanki mleka
40 g drożdży
szczypta soli



Przygotowanie
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, szczyptę soli i rozpuszczone w letnim mleku drożdże. Mieszamy, dodajemy mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto i – pod przykryciem – odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mak gotujemy w wodzie lub mleku (na małym ogniu przez ok. 30 min). Odcedzamy, wyciskamy i trzykrotnie mielimy. Masło i miód rozpuszczamy w rondlu, dodajemy ziarna wanilii (wydrążone z laski), orzechy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Na końcu dodajemy mak. Całość podsmażamy przez ok. 15 min, ciągle mieszając.
Do przestudzonej masy dodajemy 3 żółtka utarte z cukrem, pianę ubitą z białek i kieliszek alkoholu. Ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich rozwałkowujemy, nadając kształt prostokąta, smarujemy białkiem i równomiernie pokrywamy masą makową.
Całość ciasno zwijamy, końce sklejamy
i podwijamy pod spód. Makowce gotowe do pieczenia przekładamy do natłuszczonych form, które wstawiamy do pieca rozgrzanego do 160°C.
Pieczemy 30-40 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation