Kuchnia

FOOD

Desery | Ewa po godzinach
Składniki:

200 g (dwie standardowe tabliczki) czekolady z zawartością kakao minimum 70%
125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
50 g cukru pudru
30 g masła w temperaturze pokojowej
3 duże jajka
6 łyżek koniaku lub wódki (alkohol można zastąpić wodą jeżeli deser będą również jadły dzieci)
Przygotowanie:

Czekoladę z dodatkiem alkoholu ( lub wody, zgodnie z uznaniem) rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do całkowitego połączenia się składników. Następnie miksujemy z dodatkiem masła na gładką masę. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier.

Do masy czekoladowej po kolei wbijamy żółtka, cały czas miksując, na przemian z połową piany z białek (drugą połowę zostawiamy na później). W osobnej miseczce ubijamy śmietanę kremówkę, a następnie dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy pozostałą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Gotowy mus wykładamy do pojemniczków lub pucharków. Jeśli jest taka możliwość, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Podajemy schłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation