Kuchnia
Przepisy
Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein
Skład:
300g chudej wołowiny (użyłam z udziec - KLIK)
pół czerwonej papryki
pół zielonej papryki
garść kiełek fasoli mung
1 cebula
2 garście grzybków mun
2 marchewki
1 por (biała część)
mała puszka pędów bambusa
pół małej główki kapusty pekińskiej
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu winnego
sos sojowy
1 łyżeczka imbiru
5 łyżek sosu słodko-pikantnego (przepis TUTAJ)
Marynata do mięsa:
6 łyżek sosu sojowego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sok z połowy limonki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka chili
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wołowinę oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do woreczka i lekko zamrażamy (będzie nam się lepiej kroiło).
Kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, a następnie szersze paski dzielimy na pół.
Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein
Przekładamy do miseczki, czekamy, aż całkowicie się odmrozi i dodajemy składniki marynaty. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Grzyby gotujemy w osolonej wodzie ok. 30min. Odcedzamy i kroimy w paseczki.
Marchew i paprykę kroimy w zapałki.
Cebulę kroimy w pół krążki.
Czosnek siekamy.
Por kroimy w plasterki.
Kapustę cienko siekamy.
Makaron zalewamy wrzątkiem na ok.7min. Odcedzamy.
Do woka lub na patelnię wlewamy trochę oleju, następnie wrzucamy czosnek i lekko podsmażamy, dodajemy cebulkę i też lekko podsmażamy. Dorzucamy marchew, grzyby, por i paprykę. Chwilę dusimy i dokładamy kapustę. Podlewamy sosem sojowym, octem winnym i posypujemy cukrem. Mieszamy i dodajemy imbir oraz pędy bambusa i kiełki. Dusimy jeszcze ok. 3 min. Warzywa powinny być chrupkie. Mieszamy z sosem słodko-pikantnym. Przekładamy do miseczki.
Woka wycieramy ręcznikiem papierowym i wstawiamy na palnik. Nalewamy trochę oleju i wrzucamy wołowinę razem z marynatą. Dusimy ok. 5 min cały czas mieszając.
Do mięsa wrzucamy warzywa i makaron. Mieszamy.
Nakładamy na talerze i zjadamy :)
MA==