Kuchnia

slotkosci

Just My Delicious: Muffiny Cytrynowe z Borówkami i Cytrynową Kruszonką

Składniki na ok 12 muffinek:
1 1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl otrębów
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl maślanki
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
50g masła
1 szkl borówek amerykańskich

Połącz ze sobą wszystkie składniki (oprócz borówek) na jednolite dość gęste ciasto. Wypełnij nim foremkę do pieczenia muffinek do 3/4 jej wysokości i powrzucaj owoce.

Składniki na cytrynową kruszonkę:
100g mąki pszennej
80g cukru
80g miękkiego masła
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

Wszystkie składniki rozgnieć ze sobą, tak aby powstały grudki, rozrzuć je na powierzchni muffinek i piecz w 200C przez ok 25 minut.



Sugestie: Ekstrakt cytrynowy możesz pominąć. Zamiast otrębów możesz dodać mąkę kukurydzianą - muffiny będą wtedy bardziej słoneczne. Borówki amerykańskie spokojnie możesz zastąpić jagodami, jeżynami lub malinami.

Wersja light: Zwykły cukier zastąp cukrem trzcinowym i zmniejsz jego ilość. Pomiń dodatek kruszonki.

Pytanie: Dlaczego w ciastach z dodatkiem soku z cytryny pojawia się zakalec?
Odpowiedź: Często może być to spowodowane zbyt dużą ilością dodawanego soku. Ważne jest też, aby pamiętać, że wszystkie produkty potrzebne do wypieku ciasta z dodatkiem soku z cytryny powinny mieć temperaturę pokojową oraz o tym, że jajka powinny być porządnie ubite z cukrem tuż po dodaniu go do jajek, tak aby konsystencja ciasta była bardzo puszysta.

Pytanie: Co zrobić, aby zakalec nie występował w ciastach z dodatkiem owoców?
Odpowiedź: Zakalec w takich ciastach pojawia się głównie przez zbyt dużą ilość soków wypływających z owoców. Aby temu zapobiec, tuż po wylaniu ciasta do formy obsyp jego powierzchnię cienką warstwą bardzo drobno pokruszonych (lub zblendowanych) herbatników, migdałów, wiórek kokosowych lub pokryj je cienką warstwą ubitych na sztywną pianę białek, a dopiero na nich rozłóż owoce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation