Kuchnia

slotkosci

Cupcakes orzechowo-kawowe z czekoladowym kremem i jeżynami


Babeczki z ciasta kawowo-orzechowego z zapieczonymi jeżynami, puchatym czekoladowym kremem oraz kilkoma świeżymi owocami na wierzchu. To trochę inna wersja cupcakes, które robię zazwyczaj - po pierwsze ciasto przygotowałam z klasycznego ucieranego przepisu, a nadzienie pominęłam i zastąpiłam jeżynami pieczonymi razem z ciastem. Babeczki są przepyszne, pachną i smakują orzechami laskowymi, espresso oraz gorzką czekoladą. Wybrałam do nich jeżyny, ale świetnie sprawdzą się również maliny. Gorąco polecam!

składniki na babeczki (12 sztuk):

125g masła
150g cukru trzcinowego
2 łyżki miodu (40g)
2 jajka
75ml espresso
150g mąki pszennej
100g orzechów laskowych, podpieczonych i zmielonych
1 łyżeczka gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
ok. 150g jeżyn (po 3-4 sztuki do każdej babeczki)
1/2 łyżeczki gorzkiego kakao (do oprószenia)

Składniki powinny być w temp. pokojowej.

składniki na krem:

200g serka mascarpone
150ml śmietanki kremówki 30%
55g gorzkiej czekolady 74%
50ml espresso
2 łyżki cukru trzcinowego

oraz:

jeżyny
czekoladki
ziarenka kawy

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mąkę przesiać z mielonymi orzechami laskowymi, kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem i miodem na jasny, puszysty krem (10-12 minut). Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym na gładką masę. Następnie wlać espresso, kolejno połowę sypkich składników i połowę jogurtu, zmiksować i powtórzyć do wykorzystania składników. Ciasto przełożyć po równo do foremek, posypać odrobiną gorzkiego kakao i do każdej babeczki powciskać po 3-4 jeżyny. Piec w 175st.C przez 16-20 minut do suchego patyczka. Babeczki ostudzić na kuchennej kratce.

Przygotować krem: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, do ciepłej stopniowo dodawać serek mascarpone i espresso. Wymieszać na gładko. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem, dodać krem czekoladowo-kawowy i jeszcze raz ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, schłodzić min. 30 minut w lodówce. Babeczki ozdobić kremem, kilkoma jeżynami i czekoladką. Schłodzić kilka minut przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation