Kuchnia

Baking

Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem

Składniki
BISZKOPT: Brytfanna 25x35cm
jaja 6 szt
cukier 6 łyżek
olej 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
cukier waniliowy 30 g
kakao 3 łyżki
ciastko 1 szt czekoladowe;
orzechy włoskie 100 g
mąka pszenna 4 łyżki tortowa 450 typ
Biszkopty :
biszkopty okrągłe 150 g
cukier 2 łyżki
woda ciepła 100 ml
spirytus 4 łyżki
MUS CZEKOLADOWY :
czekolada gorzka 1 szt
czekolada mleczna 1 szt
śmietana kremówka 400 g 36%
masło 1 łyżka
kakao 1 łyżka
MASA BITA ŚMIETANA
śmietana kremówka 400 g
cukier puder 4 łyżki lub więcej według uznania
serek mascarpone 250 g
PONCZ DO BISZKOPTU CZEKOLADOWEGO :
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
woda letnia 1 szkl
rum 5 łyżek



BISZKOPT CZEKOLADOWY :
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier waniliowy, puder i żółtka, cały czas ubijając, wlewamy olej.

Mąkę mieszamy z proszkiem, kakaem, dodajemy starte orzechy i czekoladowe ciastko.
Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, lekko mieszamy.

Wylewamy na foremkę 25x36cm i pieczemy ok 30min do suchego patyczka w temp. 180 st.

MUS CZEKOLADOWY :
Do garnka dajemy śmietankę, masło, kakao, czekolady i podgrzewamy na wolnym ogniu aż całość się połączy i powstanie gęsta masa. Studzimy,


PONCZ DO BISZKOPTÓW :
Na patelnię wsypujemy cukier, czekamy aż się rozpuści, wlewamy ostrożnie spirytus, następnie wodę, jeśli coś nam się z krystalizuje i zostanie na łyżce nie martwimy się, całość przelewamy do szklanki, wkładamy do niej łyżkę z karmelem i zostawiamy, to i tak musi ostygnąć, więc do tego czasu wszystko się ładnie rozpusci.

Zimnym ponczem, pędzlem smarujemy nasze biszkopty.

MASA ; BITA ŚMIETANA ;
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku, a następnie serek, lekko miksujemy, wstawiamy do lodówki.

WYKONANIE ;
Biszkopt ostudzony kroimy na pół, obie części nasączamy ponczem z kawy i rumu.

Następnie na I część biszkoptu wykładamy masę białą > na to biszkopty > mus czekoladowy > II część biszkoptu > opcjonalnie polewa, bądż cukier puder według uznania dekoracja również dowolna.

schładzamy najlepiej 12h
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation