Kuchnia

Baking

COFFEE PUDDING

Składniki:
3 łyżeczki kawy Jacobs na ¾ szklanki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
szczypta soli
1 żółtko (delikatnie ubite)
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
bita śmietana do dekoracji

Sos dyniowy:
100 g puree z dyni
łyżka miodu
100 ml mleka
cynamon, goździki

Przygotowanie:
Zaparz mocną kawę.
Do rondelka wsyp cukier, mąkę, sól i wymieszaj z kawą na gładką masę. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż zgęstnieje i zaczną tworzyć się bąble. Wówczas zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
Zdejmij rondelek z ognia i wbij żółtko, stale mieszając. Ponownie doprowadź masę do wrzenia i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Przelej gotowy pudding kawowy do wybranego naczynia i pozostaw do ostudzenia.
Sos dyniowy
Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj.
Pudding udekoruj bitą śmietaną, a następnie polej sosem dyniowym.
Czas wykonania: 25 min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation