Kuchnia

kuchnia

Składniki (8 sztuk):
4 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół z pełnoziarnistą)
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka cukru
¼ szklanki ciepłej wody
¾ łyżeczki suchych drożdży
¾ szklanki ciepłego mleka
1 szklanka greckiego jogurtu
+ masło/oliwa do posmarowania
świeża kolendry lub inne zioła/czosnek/czarnuszka do posypania



W misce średniej wielkości rozpuszczamy w ciepłej wodzie cukier i suche drożdże. Odstawiamy na 10 minut lub aż masa zacznie się pienić i rosnąć.

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia.

Gdy spienione drożdże zaczną pachnieć chlebem dodajemy ciepłe mleko i jogurt .
Mokre składniki wlewamy do suchych i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Powinno być lepkie i miękkie, ale jednocześnie dać się formować w kulę.
Przykrywamy miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub na całą noc do lodówki.

Gotowe ciasto dzielimy na 8 równych części i za pomocą wałka do ciasta, spłaszczymy każdy kawałek do owalnego kształtu.


Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu.
Każdy z placków możemy posmarować rozpuszczonym masłem i posypać ulubionymi przyprawami.
Chlebki umieszczamy na gorącej patelni i przykrywamy pokrywką.
Smażymy przez 1 minutę, aż zobaczymy bąbelki. Przerzucamy na drugą stronę i smażymy 1-2 minut, aż zobaczymy brązowe ‘plamki’.
Gotowe chlebki Naan możemy lekko posmarować masłem, posypać odrobiną soli, świeżej kolendry lub innych ziół.
Możemy je zamrozić w szczelnej torebce(i podgrzewać w mikrofali) lub zawinąć w lnianą ściereczkę i spożywać świeże.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation