Kuchnia

kuchnia

tarta pieczarkowa

Receptura:

250 g gotowego ciasta francuskiego
500 g pieczarek
2 duże cebule pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku drobno posiekany
100 g żółtego sera startego
4 duże jajka
250 ml kwaśnej śmietany
olej do smażenia
natka pietruszki do farszu i dekoracji
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Temperatura nagrzania piekarnika to 190*C / 375*F.

Ciasto francuskie rozwałkuj, jeśli wymaga rozmrożenia, to najpierw rozmroź. Następnie wyłóż ciastem spód i brzegi tortownicy o średnicy 23 cm (lub podobnej). Brzeg powinien mieć około 3 cm wysokości. Przygotuj farsz. Najpierw podsmaż na odrobinie oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki oraz sól i pieprz do smaku. Odstaw do wystudzenia. Jajka rozmąć i dodaj kwaśną śmietanę. Do usmażonych z cebulą i czosnkiem pieczarek dodaj płyn jajeczno-śmietanowy, połowę startego żółtego sera oraz część natki pietruszki posiekanej. Wszystko wymieszaj, dopraw do smaki i wylej na przygotowany spód z ciasta francuskiego. Po wierzchu posyp jeszcze resztą startego żółtego sera i wstaw do gorącego piekarnika na około 35 min, aż się pięknie zrumieni. Po upieczeniu posyp natką pietruszki. Najsmaczniejsze na ciepło.

Miłego weekendu :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation