Kuchnia

Kuchnia SMAROWIDŁA

pesto z czerwonej kapusty

½ główki małej czerwonej kapusty

garść pestek słonecznika

5 łyżek oliwy z oliwek

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka syropu klonowego ( może być każdy inny słód, cukier)

sok z jednej cytryny

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Z kapusty wycinamy głąb, który jest zbyt twardy, abyśmy mogli go użyć. Przy pomocy dużego, ostrego noża drobno siekamy kapustę. Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika, aby się lekko zarumieniły.

Posiekaną kapustę, słonecznik, oliwę, przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek, sok z cytryny i syrop umieszczamy w kielichu blendera, jeżeli używamy kielichowego lub w naczyniu do miksowania, gdy używamy ręcznego i mielimy na najwyższych obrotach do czasu, aż powstanie nam jednolita pasta. Przyprawiamy ją solą ( około 1 łyżeczki ) i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation