Kuchnia

Kuchnia SMAROWIDŁA

Wegański ser feta z migdałów

Składniki:
- 2 szklanki migdałów
- 1 ząbek czosnku
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju
- 5-6 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego

Wykonanie:
1. Migdały moczymy przez 24 godziny w wodzie. Obieramy ze skórki (opcjonalnie), mielimy w robocie kchennym.

2. Po wstępnym zmiksowaniu dodajemy powoli resztę składników i miksujemy. Czasami będziecie musieli zatrzymać robot i zeskrobać masę ze ścianek. Gdy masa będzie dobrze zmiksowana (patrz zdjęcie) wtedy bardzo łatwo będzie można zrobić z niej kulę, lub to co ja zrobiłam.

3. Układamy na blaszce wyścielonej uprzednio papierem do pieczenia. Fetę możemy obtoczyć w ziołach. Ja obtoczyłam moją w czerwonym pieprzu i przyprawie sycylijskiej.

4. Następnie zapiekamy serek w piekarniku, w temp. 250F (ok. 125 C) przez 30-40 min. Możemy w wyższej temperaturze, ale wtedy wyjdzie Feta ze skórką. W wersji ze skórką idealnie nadaje się na kanapki.

http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/serek-feta-po-wegansku-z-migdalow/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation