Kuchnia

Chleby

Chleb na zakwasie z ziarnami Hamelman'a
składniki
zaczyn
140 g mąki chlebowej pszennej
170 g wody
30g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)
Namoczone ziarno
60g siemię lniane
190g wody

ciasto właściwe
690 g mąki pszennej chlebowa
70 g mąki żytniej razowej
110 g ziaren słonecznika (prażone)
50 g sezamu (prażony)
250g namoczonego ziarna (całość)320 g wody
20 g soli
310g zaczynu

przygotowanie
zaczyn
Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej
namoczone ziarnow czasie przygotowywania zaczynu namaczamy ziarno w zimnej wodzie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
ciasto właściwe
Ziarna słonecznika i sezamu przed wymieszaniem prażyć na blasze w piekarniku nagrzanym do 195 st. C przez 5 minut
Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty, kończymy mieszanie na 2 prędkości kolejne 3 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik) i pozostawić na 2,5 godziny. Po 50 i 100 minutach ciasto złożyć . Najwygodniej zrobić to w misce w której ciasto leży - Złapać ciasto z jednej ze stron i podnieść mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów. Podobnie postąpić z ciastem ze wszystkich stron.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.
Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry. Możemy też chleb piec w foremce. Zalecane jest wstawienie koszyków zawiniętych w folię, na noc do lodówki. (trzymać do 8 godzin w temperaturze 10 stopni, lub do 18 godzin w temperaturze 6 st C) Przed pieczeniem ,jeżeli pieczemy w foremkach, należy je wcześniej ogrzać do temperatury pokojowej. Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę. Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .
Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego!
Uwagi: Chleby piekłam na kamieniu. Pierwszy, okrągły, bez kłopotu, gotowy zgodnie z przepisem po 40 minutach. Drugi chleb, podłużny, nie chciał się dopiec od spodu. Po 45 minutach, kiedy góra była pięknie upieczona a spód nadal wydawał się surowy, odwróciłam go po prostu spodem do góry i piekłam przez kolejnych parę minut. Na szczęście nie wpłynęło to na jakość chleba, nie powstał zakalec, chleb był pyszny. Ale warto zawsze sprawdzić spód chleba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation