Kuchnia

ryby

KREWETKI KLASYCZNE | COOL & MINTY
SKŁADNIKI na 2-3 porcje:
ok. 25 sztuk krewetek Black Tiger mrożonych lub świeżych (użyłam mrożonych, obgotowanych, lekko różowych)
60 g klarowanego masła lub 70 g masła o zawartości tłuszczu min.82%
60 ml białego wytrawnego wina
½ szklanki posiekanej natki pietruszki
1 mała posiekana czerwona papryczka chili /można dać mniej
3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 cytryna / sparzona i przekrojona wzdłuż na pół
sól morska, pieprz
WYKONANIE
Mrożone krewetki wrzucamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Osuszamy na papierowym ręczniku, delikatnie posypujemy solą.
Jeśli mamy krewetki całe, które nie zostały wcześniej oczyszczone wówczas obieramy je z pancerzy i odrywamy głowy. Nożem robimy nacięcie po zewnętrznej wypukłej stronie i wyjmujemy jelito (czarną nitkę). Zostawiamy ogonki. Opłukujemy i osuszamy, delikatnie solimy.

Na patelni podgrzewamy klarowane masło. Jeśli go nie mamy wówczas na małym ogniu podgrzewamy zwykłe masło o zawartości tłuszczu min. 82%. Gdy na jego powierzchni zacznie tworzyć się piana zbieramy ją łyżką i wyrzucamy.
Kiedy masło jest już przejrzyste dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chili. Smażymy na małym gazie przez ok 2 min. uważając, aby czosnek się nie przypalił.
Zwiększamy ogień do średniego, po czym wrzucamy krewetki. Mieszamy i smażymy ok. 2-3 minuty.
Wlewamy wino i smażymy kolejne 3-4 minuty. Pod koniec smażenia wyciskamy na patelnię sok z połowy cytryny i dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Podajemy gorące z dodatkiem chrupiącej bagietki i pokrojoną na cząstki pozostałą cytryną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation