Kuchnia

makarony

KUSKUS Z WARZYWAMI

Przepis na 4 porcje

opakowanie kaszy kuskus, cena: 4zł
mała cukinia (ok. 0,5kg) , cena: ok. 3zł
czerwona papryka, cena: ok. 2,5zł
duża cebula, cena: ok. 50gr
dwa średnie pomidory, cena: ok. 1,5zł
3-4 łyżki pikantnego ketchupu, cena: ok. 1zł
garść słoneczniku, cena: 1,5zł (za opakowanie)
odrobina oleju do smażenia
sól, pieprz, mieszanka ziół włoskich (opcjonalnie)

Cena za całość: ok. 14zł

Cukinię myjemy i wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę (można ją też obrać ze skóry, ale nie jest to konieczne). Tak samo postępujemy z papryką, na końcu kroimy w ok. trzycentymetrowe paski. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy ok. 2-3 minuty i dorzucamy cukinię i paprykę. Pomidory zalewamy wrzątkiem, po minucie wyciągamy i zdejmujemy z nich skórę, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Całość dusimy ok. 10 minut . W międzyczasie kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 0,5cm powyżej poziomu kaszy, czekamy 5 minut aż napęcznieje. Do powstałego na patelni sosu dodajemy ketchup, przyprawy i mieszamy. Na talerzu całość posypujemy prażonym słonecznikiem*.

*słonecznik prażymy na suchej patelni do momentu aż zacznie się rumienić
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation