Kuchnia

makarony

Struklji

makaron:
500 g mąki pszennej
2 duże jaja
2 łyżki oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki soli
ciepła woda (około 3/4-1 szklanki)

nadzienie orzechowe:
2 szklanki zmielonych orzechów włoskich (użyłam BlackMit)
2 jaja
3 łyżki miodu
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki bułki tartej
skórka otarta z jednej cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Wszystkie składniki na makaron (oprócz wody) zagniatamy razem, powoli dolewamy wody, aby uzyskać miękkie, elastyczne i gładkie ciasto. Dokładnie je wygniatamy, wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce.
Ciasto na makron wałkujemy na grugość 1 mm, formujemy z niego prostokąt, na którym rozprowadzamy nadzienie. Całość zwiajmy ciasno w roladę tak, aby w środku nie było pustych przestrzeni.
Ponieważ obawiałam się gotowania rolady w wodzie, zdecydowałam się na gotowanie na parze tak, aby nadzienie nie miało bezpośredniego kontaktu z wodą. Jest to bezpieczeniejszy spsób, zwłaszcza, gdy przygotowujemy to danie pierwszy raz i nie jesteśmy pewni techniki zwijania.
Roladę przekroiłam na 6 części i każdą zawinęłam ciasno w folię aluminiową.
W garnku umieściłam nasadkę do godotwania na parze, wllałam wodę, umieściłam roladki i gotowałam 25 minut.

Jeśli komuś brakuje czasu i chęci na zagniatanie domowego makaronu, może użyć makaronu do lasagne. Gotowe płaty wystarczy tylko obgotować, około 3 minut w osolonej wodzie, aby stały się miękkie na tyle, żeby można było w nie zawinąć nadzienie. Dalej postępoujemy tak samo, jak w przypadku makaronu domowej roboty.
Oba sposoby wypróbowałam i oba się świetnie sprawdzają, przy czym ten z makaronem lasagne oszczędza nam nieco czasu, więc jest to propozycja dla zabieganych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation