Kuchnia

bułki, drożdzówki, pączki, chleby

Złote kuleczki czyli puszyste mini pączki
Pyszne , okrąglutkie a najlepiej smakują domowe obsypane cukrem pudrem bądź lukrem.


Składniki : 600g mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 20g świeżych drożdży, 3 żółtka, 1 jajko, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 1 łyżka wódki, cukier puder, 0,5l oleju

Przygotowanie : Przygotuj rozczyn z drożdży. Do kubeczka wkrusz drożdże, wlej 4-5 łyżek ciepłego mleka i szczyptę cukru. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn z drożdży, jajko, żółtka, cukier, olej (3 łyżki) i wódkę - zagnieć bardzo dokładnie. Odstaw ciasto na 1 godz i nakryj ściereczką.
Z ciasta formujemy kuleczki i smażymy na rozgrzanym oleju. Wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym. Całość posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation