Kuchnia

Co nieco na słodko...

Błotko Missisipi....

Obłędne ciacho Błotko Missisipi.... Ciasto kruche: 225g mąki pszennej, 2 łyżki kakao w proszku, 150g masła, 2 łyżki cukru, 1-2 łyżki zimnej wody. Nadzienie: 175g masła, 130g brązowego cukru, 4 jajka lekko roztrzepane, 2 łyżki kakao w proszku, 150g półsłodkiej czekolady (użyłam 100g gorzkiej i 50g mlecznej), 300ml śmietany 12-18% (użyłam śmietany z piątnicy). Dekoracja: 425ml śmietany 30%, 2 śmietan-fixy, łyżka cukru pudru, płatki lub wiórki czekolady. Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę i kakao przesiać do dużej miski. Dodać masło, cukier oraz tyle wody, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm. Przykryć pergaminem i obciążyć suchymi ziarnami fasoli lub ryżu. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia, a temperaturę zmniejszyć do 160 stopni. Nadzienie: W misce utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodając jajka oraz kakao. Czekoladę stopić i wlać schłodzoną do masy jajecznej razem ze śmietanką. Dokładnie ubić, aby wszystkie składniki się połączyły. Przelać masę na gotowy spód i piec tartę przez 45 minut, aż nadzienie się zetnie. Całkowicie wystudzić i przełożyć na talerz. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę (śmietanę ubić z cukrem i wsypać śmietan-fixy) i udekorować czekoladą. Przed podaniem przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation