Kuchnia

Co nieco na słodko...

składniki:
- kilogram przesianej mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 100g drożdży
- 0.5l mleka
- 200g uprażonych wiórek kokosowych
- 3 łyżki kandyzowanej skórki
- 200g rodzynek-namoczonych i osuszonych
- 5 jajek
- 1 łyżka esencji waniliowej
- kostka masła-rozpuszczonego i ostudzonego
- 2 budynie-smak według uznania plus mleko by je przygotować

Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka i cukru.Ostawiamy na 10 min.
Do miski dodajemy mąkę ,resztę mleka i cukru,jajka i rozczyn.
Wyrobić ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.Później wiórki,skórkę i rodzynki(oprószone mąką).
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.

Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość o pół szklanki.Budyń będzie gęsty.


Blachę o wymiarach 28x23x6cm wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość ok 2 cm.Na sam środek wykładamy budyń.Składamy obydwa boki do środka.
Ostrożnie przekładamy do formy.
Pieczemy ok godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation