Kuchnia

Ciasta i nie tylko

Ciasto podwójnie musowe
Spód
Składniki:

3 jajka
150g gorzkiej czekolady(ok. 70% kakao)
łyżka kawy rozpuszczalnej
90g masła
80g cukru

Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i rozpuszczoną w 2 łyżkach wody kawę. Wymieszać masę do całkowitego połączenia się wszystkich składników.
Białka ubić na sztywno z cukrem(jak do bezy), cały czas miksując dodać żółtka i ubijać na najwyższych obrotach jeszcze przez 2-3 minuty.
Dolać do jaj przestudzoną masę czekoladową i delikatnie za pomocą łopatki wymieszać, tylko do uzyskania jednolitego brązowego koloru.
Ciasto wylać do formy o średnicy 21cm(dno wyłożone papierem do pieczenia, a boki dokładnie wysmarowane masłem). Piec w 170ºC przez 30-35 minut. Ciasto po tym czasie powinno znacznie wyrosnąć i stworzyć chrupiącą skorupkę na wierzchu(wbijanie patyczka nie sprawdza się w tym przypadku, będzie on zawsze mokry ;) ).
Ciasto wyjąć z piekarnika, obkroić delikatnie nożem boki i zostawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie opadnie i popęka. Tak ma być.
Mus z białej czekolady
Składniki:

550ml bardzo zimnej śmietanki 36%
300g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
50g masła
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka żelatyny

Masło, 50ml śmietanki i białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy masa się połączyć dodać do niej żelatynę(wcześniej ją namoczyć i rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody), odstawić do przestudzenia.
Pozostałą śmietankę ubić na bardzo sztywno z cukrem. Dodawać ją w 3-4 partiach do rozpuszczonej czekolady, każdorazowo delikatnie mieszając.
Przygotowany mus wylać na wystudzone ciasto. Schłodzić 3-4 godziny w lodówce, przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation