Kuchnia

Ciasta i nie tylko

Brownie z malinami i kruszonką
Brownie
Składniki:

170g czekolady gorzkiej
120g masła
3 duże jaja
150g cukru
100g mąki
2 łyżki kakao
pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki malin

W rondelku rozpuścić masło, zdjąć z ognia, dodać połamaną na mniejsze części czekoladę i kawę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się.
Ubijając masę czekoladową rózgą dodawać cukier oraz jaja, na sam koniec wmieszać mąkę oraz kakao.
Kruszonka
Składniki:

60g masła
60g mąki pszennej
60g cukru
łyżka kakao
1/4 łyżeczki cynamonu

Wymieszać suche składniki, dodać masło i rozetrzeć w dłoniach do powstania okruchów.

Blaszkę o wymiarach 30x30(lub mniejszą, warstwa brownie będzie grubsza) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozsypać na wierzchu maliny oraz kruszonkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC z funkcją góra-dół + opiekanie, piec 15-20 minut. Wbity w ciasto patyczek powinien mieć gródki ciasta.
Upieczone i wystudzone ciasto polać cukrem i posypać pokruszonymi malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation