Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Stefanka / Kulinaria - Wizaz.pl


kładniki:
mąka [0.5 kg]
miód [2 łyżki]
jajka [2 szt.]
soda oczyszczona [1 łyżeczka]
mleko [1 l]
cukier [1.5 szklanki]
margaryna [400 g] (lub masło)
cukier waniliowy [1 op.]
kasza manna [9 łyżek]
cytryna [1 szt.] (sok - choć niekoniecznie)

Zagniatamy ciasto z mąki, 3/4 szkl cukru, 200g margaryny, miodu, jajek i sody. Formujemy z niego wałek i dzielimy na 3 części (każda waży ok 350g).
Każdą z nich wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia - jest to dosyć męczące bo ciasta nie da się rozwałkować i trzeba pomału dociskając starać się rozłożyć je w miarę równo na blasze. Używam blachy o wymiarach ok 23x38cm.
Każdy placek pieczemy na złoto przez ok 15min w temp 160'C.

Czas na krem. W garnku gotujemy mleko z 3/4 szkl cukru (max), cukrem waniliowym oraz masłem i sokiem z cytryny (niekoniecznie). Gdy wszystko się rozpuści ściągamy garnek z ognia, wsypujemy kaszę i energicznie mieszamy ok 1min.
Garnek ustawiamy z powrotem na palniku i gotujemy mieszając aż osiągniemy konsystencję budyniu. Następnie odkładamy krem na chwilę w chłodne miejsce.
Wierzchnia warstwa ochładza się szybciej więc po 5-10min można ją już nakładać na pierwszy placek ciasta. Krem przykrywamy kolejnym ciastem i wykładamy drugą połowę kremu, na to znowu ciasto.
Ważne by krem który nakładamy nie był zimy, ma być lekko ostudzony!

Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na cały dzień (warstwy ciasta miękną).

Ciasto przed podaniem polewamy polewą.
Polecam: http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2319

Dodatkowa opcja:
- można każdy placek posmarować kwaśną marmoladą lub powidłami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation